Ett bild är värt ett tusen ord

Källa: http://www.mnsu.edu/comdis/ISAD3/papers/kuster.html

Om författarna: Judy Kuster, M.S. i talsproglig patologi och M.S. i rådgivning, är docent i kommunikationsstörningar vid Minnesota State University, Mankato. Hon är väl publicerad i Internet-material och presenterat på statliga, nationella och internationella konferenser. Hon är webbansvarig för nätverksanslutningar för kommunikationsstörningar och vetenskap samt stotterhemsidan samt samordnaren för denna onlinekonferens. För närvarande är hon medlem i divisionen # 4 Task Force på CE och Task Force om medlemskap.

Anders Lundberg, M.S., är klinisk psykolog vid Institutionen för logopedi och phoniatrics, Sahlgrens universitetssjukhus, Göteborg, Sverige. Intresserad och erfaren i stammar först på en personlig nivå, sedan senare också på en professionell.

Adriana DiGrande, MS, CCC har behandlat barn och vuxna som stotter uteslutande sedan 1982. Adriana är en klinisk instruktör vid Boston University och Emerson College där hon undervisar forskarstuderande inom stammarområdet och presenterat på stats- och nationella konferenser om ämnet av stammar.

Lori Andrews, M.A., är en civil- och familjeterapeutintern, registrerad konstterapeut och nuvarande vicepresident för San Diego Art Therapy Association. Hon tycker om att integrera kreativitet och livsproblem i hennes terapeutiska förhållningssätt för individer i alla åldrar. Hon har underlättat konsten som ett uttryck för barn och ungdomar som stampar på National Stuttering Project Symposium och har varit en presenterare på Konst och barnet som stöter på International Fluency Association Conference. Lori är för närvarande i en grupp privat praxis i San Diego, Kalifornien.
_____________________________________________________________________________

av Judy Kuster från Minnesota, USA och Lori Andrews från Kalifornien, USA

För många år sedan utvecklade en reklamchef för Royal bakpulver en annons som han hoppades skulle sälja sin produkt. Istället fullbordade han en fras som har blivit bekant överallt – “Ett bild är värt ett tusen ord.” Annonsen han utvecklade var en pojkes leende ansikte med ett kinesiskt ordstäv underifrån. Reklamförvaltaren trodde uppenbarligen att hans företag skulle sälja mer bakpulver om den kinesiska filosofins visdom stödde hans påståenden. Han kunde ha gjort ett ännu starkare påstående om han hade känt det kinesiska språket. Verkställande direktören översatte felaktigt frasen. Det står bokstavligen “Ett bilds mening kan uttrycka tio tusen ord.” (Commfaculty.fullerton.edu/lester/writings/1000_words.html)

För hundra år sedan, i kanske de första teckningarna av “stammar”, tog egyptierna hieroglyfa symboler som tros representerade stammar. Som du kan se visar bilden en person som försöker tala men talet blir blockerat av det som ser ut som väggar.

(Från Faulkner (1991) En kortfattad ordbok av medel-egyptiska)

Den första siffran i den här hieroglyfa symbolen föreställde att stammen visar en person som sitter och pekar på hans mun och till marken. “Kanske, vad den här hieroglyfen visar, är en tremor – en jordbävning – som utförs från marken till munnen: Om så är fallet, använde egyptierna jordbävningen som en metafor för stotteringen.” (Silverman, s. 8).

Vissa människor, inklusive yrkesverksamma har använt konstverk / bilder för att hjälpa andra att förstå stammar. Joseph Sheehans berömda “Isbergsbärstammar” (bilden till vänster, från en Sheehan Stuttering Clinic-broschyr) visar hur mycket stamningen som verkligen ligger under ytan.

Charles Van Riper använde också en bild för att visa hur stammen utvecklas. Hans beskrivning av bilden är lika levande. “Stamming har tre källor, den största representerad av den största, Lake Learning, i vilken strömmen från konstitutionell reservoar flyter. Neurosdamm är också en av källorna till stammar, men den är mindre. Dess bidrag till flödet förekommer vidare nerför flodens kurs. Stamming kan komma från någon av dessa tre källor.

När strömmen lämnar Lake Learning, strömmar den långsamt och många ett barn som fångas i sin ström kan göra det till stranden själv eller med lite föräldra- eller terapeutisk hjälp. Några av dem kastas upp på Precarious Island och blir flytande för en tid, bara för att bli svepade bort igen av de rörliga känslomässiga strömmarna från Neurosis Pond. Den andra etappen i stammarutvecklingen representeras av Surprise Rapids, och stotteren börjar veta att han är i trubbel. Det är dock inte svårt att rädda honom, om du vet hur man gör det.

En gång är han svep över Frustration Falls, men han tar ett slag från de många stenarna som kramar strömmen. Trots att de slumpmässigt kämpar, gör det några på stranden även i detta skede, den tredje, men de behöver vanligtvis en förstående terapeut och kooperativa föräldrar för att hjälpa dem. Floden strömmar ännu snabbare här, och snart går den in i Gorge of Fear. Det här är den värsta sträckan av hela stammarströmmningen, för under ligger den självförstärkningens Whirlpool. När barnet är fångat i sin konstanta cirkling finns det lite hopp om att han någonsin kommer att göra det till stranden själv. Endast en skicklig och otrevlig simmare som inte bara vet den här delen, utan hela stammen, kan hoppas rädda honom. “(Van Riper, s. 280-1).

Edward Conture använder en bildanalog för att hjälpa barn att förstå skillnaden mellan vidarebefordran och stört tal. Han förklarar, “För att en groda ska hoppa över en damm eller ström på lilja kuddar, måste han smidigt, enkelt och i följd hoppa från en kudde till en annan. Men om han landade på en och upprepade gånger hoppade upp och ner (upprepning) eller landas på ett fysiskt spänt, fast sätt (stopp) skulle han störa hans framåtgående rörelse över dammen. På samma sätt kräver tal fysiskt enkelt, jämnt, sekventiellt beteende för att göra framåtriktad rörelse från början till slutet av ett ljud, stavelse, eller ord. ” (Conture, s. 138).

Inte bara kan ritningar hjälpa till att förklara karaktären av stammar, kan konstverk också hjälpa individer att uttrycka sin erfarenhet av eller känslor om stammar när de inte kan hitta orden, eller när ord själva är otillräckliga. Nyligen skickade en bra vän mig en datorbildad bild av “stammar”.

upphovsrätt, Louise Heite

Olika konstmedier utöver ritningar har använts, inklusive skulptur. Två exempel på intressant skulptur hittades. Stanislav Szukalski var en “konstnär, antropolog, självproklamerat geni. Höll på en gång som Polens största levande konstnär och medlem av Chicagos kulturella elit under 1920-talet, tillbringade Szukalski sina senaste år som lever i obestämd fördärv i förorts Los Angeles tills hans död vid 93 års ålder 1987. ” (http://www.protong.org/szukalski/) En av hans skulpturer har titeln A Stuttering Philosopher (1915).

C. Woodruff Starkweather gjorde en skulptur för sin vän, Charles Van Riper, för att avbilda stamning. Skulpturen har titeln “Författaren som en ung man”. Van Riper använde en bild av skulpturen som en illustration i sin bok, The Treatment of Stuttering.

Det här är exempel på att konst används för att uttrycka symbolisk kommunikation. Konstterapiens yrke använder denna form av kommunikation för att arbeta med barn och vuxna. Arbetet regleras av The American Art Therapy Association, Inc. Professionella konstterapeuter har en mastergrad i konstterapi eller minst 21 terminspoäng inom konstterapi om de har en magisterexamen inom ett relaterat område. Roten av konstterapi kom från både psykisk och pedagogisk sektorer. Psykiatriker började studera patienternas konstverk för att se om det fanns en koppling mellan deras konst och deras sjukdom. Ungefär samma tid upptäckte lärare att “det fria och spontana konstuttrycket av barn representerade både känslomässiga och symboliska kommunikationer.” (Www.arttherapy.org)

Anders Lundberg, en klinisk psykolog och en av författarna till detta papper, har haft stor yrkeserfarenhet med hjälp av konstverk med barn som stotter. Hans intressanta bidrag till detta papper, som innehåller flera bilder, är skild från denna sida för att spara nedladdningstiden.

Flera talespråkiga patologer har också använt konst för att dra ut de känslor deras kunder har om stammar. Klienterna instrueras, “Rita en bild av hur det känns som att stampa.” Adriana DiGrande, MS, CCC-SLP och Diane Parris, MS, CCC-SLP presenterade en affischsession vid ASHA-konventionen 1993 i Anaheim, Kalifornien med titeln “Monsters, Chains and Cages: Images of Stuttering”. I en artikel om deras arbete (Trace, 1994) förklarar DiGrande och Parris hur de använder konst för att hjälpa till att dra ut de hemliga aspekterna av stammar. En ytterligare fördel är att när en person som stotter ser konstverket av andra som stotter, inser de att de inte är ensamma i sina känslor om stammar. “De kanske inte har ritat sin bild på samma sätt, men de kan förstå vad den andra personen försöker säga. De känner att det finns ett gemensamt band i vad varandra kommunicerar och de blir mycket stödjande för varandra”, rapporterar DiGrande (Trace, 1994). Inte bara kan bilderna utveckla ett “gemensamt band” bland barn som stotter, de kan också öppna kommunikationsvägar mellan föräldrar och deras barn. I många familjer är stammarämnet ofta ett “tabu” -ämne och en tystnadsvägg utvecklas runt stammar. Dessa ritningar har öppnat dörren för föräldern och barnet för att diskutera stammar på ett mindre hotande sätt och de har försett föräldrarna en bättre förståelse för deras barns erfarenhet.

Kristin Chmela, MS, CCC-SLP använder ritning som en aktivitet under behandlingen. Chmela delar att ritningarna ytterligare hjälper kliniken att förstå barnets nuvarande uppfattningar av stammar. Detta inkluderar ofta att leta efter tecken på förändringar i perceptionerna över tiden och indikation på framsteg samt aktuella problem. Chmela delade flera ritningar till denna konferens (i konstgalleriet) och Stuttering Foundation of America använder också några av dessa bilder i sin bok, The School Age Child Who Stutters: arbetar effektivt med attityder och känslor. Ritningarna är en del av handouten som kommer med Tape # 85 med samma namn. (personlig korrespondens med Kristin Chmela och Jane Fraser, SFA).

Oavsett om konst används för att hjälpa andra att lära sig om stammar eller hjälpa individer att uttrycka sina känslor när de inte kan hitta orden kan dessa bilder skicka meddelanden som är värda tusentals ord.

Detta papper ger en möjlighet för läsaren att lära sig om stammar genom barns konstarbete genom att besöka Art Gallery of Stuttering. Bilder har lämnats av flera talespråkiga patologer. Detta papper ger också möjlighet för barn att rita sina egna bilder av stammar som kan läggas till konstgalleriet. Bilder ska skannas och sparas som gifs eller jpegs och skickas till Judy Kuster eller originalbilder kan skickas till:

Judy Kuster
1018 S. Payne St.
New Ulm, MN
56073

Bibliografi

Conture, E.G. (1990) Stuttering, Englewood Cliffs, NJ: Prentice Hall
Faulkner (1991) En kortfattad ordbok av medeltypisk egyptisk Oakville, CT: David Brown Book Co.
Lundberg, A .: Stammande barn – En bok till dig med en stammande barn i din erhet (Stuttering Children – en bok för dig med stammar barn nära dig). Liber Utbildning AB, Stockholm, Sverige (1995). Finns endast på svenska.
Lundberg A .: STAMNING – grundbok pälsbehandlare. (STUTTERING – En grundläggande bok för kliniker). Lianen Konsult, Goteborg, Sverige (1999). Finns endast på svenska.
Silverman, F.H. (1996) Stärkning och andra flytande störningar, Needham Heights, MA: Allyn och Bacon
Trace, Robert (2 maj 1994), Bilder av Stuttering: Intensiv terapiprogram släpper ut känslor, ADVANCE för talsprogologer och audiologer, sid. 12-13
Van Riper, C (1973) Behandling av stammar, Englewood Cliffs, NJ: Prentice Hall.
Van Riper, C. och Emerick, L (1984) Talkorrigering: En introduktion till talpatologi och audiologi Englewood Cliffs, NJ: Prentice Hall

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*