Bin Laden: Bakom Terroristens Mask

Källa: http://crab.rutgers.edu/~goertzel/osama.htm

New York: Arkadböcker, 2002
av Adam Robinson
296 sidor
ISBN: 1559706406
Inbunden, $ 23.95
Adobe e-bok, $ 11.16
från: http://arcadepub.com/Book/index.cfm?GCOI=55970100002980

granskad av Ted Goertzel, Ph.D.
[email protected]

Denna recension publicerades i Clio’s Psyche, mars 2002.

Den här boken är inte en psykobiografi, men den ger mer information om Osama bin Ladens barndom och personliga liv än tidigare källor. Det bästa jag vet är en biografisk skiss tillgänglig online från PBS. Adam Robinson, en författare och journalist som har bott i tio år i Persiska viken, genomförde intervjuer med medlemmar i bin Ladens familj under året före World Trade Center-attacken. Osama bin Ladin har förskjutits från sin familj för en tid och de var angelägna om att slå honom ner från sin piedestal genom att berätta om sina ungdomliga fest med alkohol och prostituerade och hans engagemang i narkotikasmuggling i Afghanistan.

Kanske mer avslöjande för psykohistoriker är saker som familjen tog för givet om livet i en polygamisk oligarks hem. Bin Ladens pappa, Mohammed bin Laden, var en fenomenalt framgångsrik byggföretagare, en invandrare till Saudiarabien som utvecklade nära band med kungafamiljen. Han utnyttjade fullständigt fördelarna med de goda och mäktiga männen enligt islamisk lag. Han hade 54 barn, mer eller mindre födda av 10 eller 11 fruar. Det faktum att hans biografer inte ens är säkra på antalet hans fruar och barn belyser den olikhet som ges till kvinnor i den saudiska kulturen. Konkurrensen om Mohammed bin Ladens uppmärksamhet var hård, och familjemedlemmarna idealiserade generellt honom. Islamisk lag tillåter fyra fruar, men Mohammed kringgåde denna regel genom att behålla tre långsiktiga fruar och reservera den fjärde platsen för en serie kortare. När han skilde sig från en fjärde fru fortsatte han att stödja henne och hennes barn på familjeföreningen i Jeddah, men i en minskad status. Osama bin Ladens mamma var i denna situation när han föddes.

Osamas mor, Hamida, var en vacker ung syrisk kvinna som fick Mohammeds fancy sent i livet. Gift på den relativt sena åldern av 22 hade hon levt en relativt modern livsstil i Syrien, inklusive shoppingturer till Damaskus. Hon hade en självständig strejk och fann livet i bin Laden-sammansättningen. Hon tyckte inte om att täcka hennes ansikte med en burka och blev avskyrd av de andra kvinnorna och ex-fruarna. När Osama föddes blev hon utstött av de andra kvinnorna. De hänvisade till henne som “slaven”, med hänvisning till hennes förbittring av hennes status. Osama var känt under smeknamnet, “slaves son”.

Osama väcktes i stor utsträckning av sjuksköterskor och nannies, med sin mamma kvar i bakgrunden och ibland inte ens bor i föreningen i Jeddah, men i andra familjehem. Sjuksköterskorna och barnen var naturligtvis ännu mindre viktiga för den saudiska kulturen än fruarna, och det finns ingen information om dem. Etiketten “slaves son” lämnade aldrig honom, och han var blyg och avvisades generellt av sina bröder. Han sökte uppmärksamhet genom olycka och pranks, men han var försiktig med att vara pliktsam och lydig när han var i hans faders närvaro. Han älskade camping i öknen, och hans far var nöjd med sin utomhusfärdighet. De flesta av hans bröder hatade öknen och gick bara för att placera oligarken.

Relationen med sin far var förmodligen den viktigaste saken i Osamas liv som en ung pojke, och han kände sig övergiven när hans far dog i en helikopterkrasch när han bara var tio.

Hushållet spriddes, och han skickades för att leva med sin mor, som han knappt visste. Han kände mer och mer att han var det svarta fåret, det enda offeret för familjespridningen. Hans mamma försökte nå ut till honom, men han höll avståndet. Inom några månader var det nästan ingen växelverkan mellan dem.

Som ungdom hade Osama nästan ingen kontakt med kvinnor. Han överträffade sin blyghet och lärde sig att träffa unga män utanför familjen, som visste eller brydde sig lite om den skämtsamhet han upplevde hemma. Han blev vän med flera av kungar Fahds söner, med vilka han haft många äventyr på landsbygden. Han tog också upp sina attityder gentemot kvinnor som föremål som skulle avnjutas för rekreationsändamål och som statussymboler. Han utbildades hemma med privata handledare, tillsammans med sina bröder och systrar. Han var ett ljust barn och var ivrig efter att utmärka sig i skolarbetet, inklusive islamiska studier och memorera stora passager från Koranen.

Han skickades till Libanon till gymnasiet, där han var fri från de restriktioner han hade känt hela sitt liv. Han hade en generös ersättning och en lyxig livsstil, inklusive sin egen Mercedes Benz och en chaufför. Han tillbringade mycket av sin tid i moderna nattklubbar med andra rika unga playboys, ofta med blonda prostituerade. Han var i åldern 17 år gift med en syrisk tjej som var släkting, men det ställde inga gränser för sitt beteende. Osamas Beirut-revelry avbröts roligt av det libanesiska inbördeskrigets utbrott. Familjen förde honom hem och skickade honom till universitetet i Jeddah, en som till stor del hade finansierats av sin far.

I Jeddah fick Osama stor religiös instruktion, och Adam Robinson tror att han kände sig skyldig i sina övertygande övergrepp i Libanon. Han blev upphetsad över kriget i Afghanistan och sökte ivrig efter en möjlighet att delta i striderna. Enligt Robinson rekryterades och stöddes han av CIA för att uppfylla denna dröm. Att kämpa för islam uppfyllde sina behov för ändamål i livet och rensade honom för sin ungdoms synder. Han berättade för en intervjuare från Time Magazine att “i vår religion finns det en särskild plats i det efterföljande för dem som deltar i jihad. En dag i Afghanistan var som 1000 dagar att be i en vanlig moské.”

Han spelade en ledande roll i Afghanistan, delvis på grund av hans rikedom och familjeanslutningar, och delvis på grund av hans interpersonella färdigheter och känsla av engagemang. Efter segern över sovjetterna återvände han till Jeddah som en hjälte och sa att han tänkte arbeta i familjebyggnadsbranschen. Detta var till stor del ett skydd; hans primära verksamhet var att bygga ett internationellt nätverk av fundamentalistiska islamiska krigare.

Resten av boken täcker militära och politiska händelser som i allmänhet är bättre kända, och det är av mindre intresse psykologiskt. Osama bröt med den saudiska ledningen när de tog amerikanska trupper in i landet och gick med i den internationella koalitionen för att tvinga Saddam Hussein ut ur Kuwait. Han erbjöd sig att mobilisera 10.000 mujahideen från sitt nätverk och var säker på att de kunde besegra de irakiska väpnade styrkorna. Afghani mujahideens framgång i att besegra Sovjetunionen hade givit honom känslor av allmakt. Han var säker på att den religiösa sanna troendes överordnade engagemang kunde övervinna någon av världens “papperstigerier”.

I sin exultation om bombardementet World Trade Center identifierade bin Laden (2001) sig och sina agenter med “Gud Allsmäktige” och förklarade att “vad USA smakar idag är en mycket liten sak jämfört med vad vi har smakat i tiotals år . Vår nation har provat denna förödmjukelse och förakt i mer än 80 år. Dina söner dödas, blodet avges, dess heliga platser attackeras och det styrs inte enligt vad Gud har bestämt. Trots detta , ingen bryr sig.”

Det här är typiskt terrorist retorik, den mest avslöjande psykologiskt är hans klagomål att “ingen bryr sig.” Terrorattackerna tvingar hela världen att uppmärksamma sina klagomål, precis som hans skådespel på familjen lekplatsen hjälpte honom att sticka ut från sina 54 syskon. Västra psykologer har haft liten erfarenhet av människor som växte upp med en mamma som delade sin man med 10 andra fruar och ex-fruar. I Grupppsykologi och Egoanalysen spekulerade Freud emellertid att de tidigaste mänskliga grupperna kan ha blivit ledda av en dominerande man som monopoliserade hela kvinnan. När de yngre männen bandade sig för att döda den här ledaren, spekulerade Freud, de kände sig skyldiga eller rädda och ersatte honom med en idol. Freud trodde att detta kan ha varit religionens historiska ursprung. Det kan också ha något att göra med ideologiska gruppers psykologi, som jag spekulerar i kapitel 5 i Turncoats och True Believers.

Freuds psykohistoriska modell har en slående relevans för Osama bin Ladens liv och den kultur där han fungerade. Det är en kultur där rika, kraftfulla män monopoliserar de unga kvinnorna och lämnar en skara av otroliga unga män. Dessa unga män är uppenbarligen så kåta att de inte kan lita på att se en kvinnas ansikte eller kroppens form. Religiösa doktriner används för att motivera denna situation till dem och till kvinnorna, medan heliga krig rensar samhället av oönskade och potentiellt störande ungkarlar.

Med tanke på det saudiarabiska samhällets slutna karaktär, ska Adam Robinson tackas för att gräva upp så mycket personlig information om bin Ladin som han gjorde. Det finns emellertid många frustrerande luckor. Bin Ladens egna fruar och barn, och hans förhållande till sin mor, nämns bara ibland. Det är känt att hans tredje fru, som tagits för att cementera sina politiska allianser i Afghanistan, var dotter till Tallahs ledare Mullah Omar. Men vad som helst är känt om kvinnan. Det finns en konflikt mellan bin Ladin och hans mor över hans behandling av sina fruar och barn. Hamida tror att han borde tillåta dem att leva normala liv i Saudiarabien, medan han håller dem i att gömma sig “nästan som gisslan på hans livs vingar”.

Ur sitt synvinkel kan Osamas attack på World Trade Center inte ses som en irrationell handling. Det förde honom den berömmelse och erkännande han begärde, och det var säkert en chans att det skulle ha lyckats att förena en stor del av muslimska världen under hans ledarskap. Faktum är att han och hans rådgivare skulle ha kunnat styras av Harvards professor Samuel Huntingtons arbete som ställde civilisationen i konflikten som den framväxande trenden i världshistorien. Osama försökte vara ledare för den muslimska civilisationen mot västens kristna civilisation. Om de västerländska ledarna inte hade läst samma böcker och försiktigt undvikit att kasta konflikten som en mellan muslimer och väst, kunde han ha lyckats. Många av de unga männen som har offrat sina liv till sitt heliga krig drivs otvivelaktigt av personliga frustrationer, en lust för äventyr och uppriktiga religiösa övertygelser. Osama delar några av dessa motivationer, men han är viktigast för sin förmåga att organisera och manipulera andras känslor.

Ted Goertzel, Ph.D. är professor i sociologi vid Rutgers University i Camden. Han är författare till Turncoats och True Believers och Linus Pauling: Ett liv i vetenskap och politik. Hans bibliografi och många av hans skrifter finns på: http://goertzel.org/ted.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*