Granska din webbplats genom personas och samtal

Källa: http://www.redish.net/blog/item/52-review-your-web-site-

Janice (Ginny) Redish

Granska din webbplats genom personas och samtal

Självklart kommer du att göra användbarhetsprovning för din webbplats, din app, vad du än utvecklar. Men vad kan du göra även innan du tar in representativa besökare för att prova din prototyp?

Frågade den frågan, de flesta skulle säga “en heuristisk utvärdering.” Heuristics = principer för bra design. En heuristisk utvärdering = utvärdering av webbplatsen eller appen mot en checklista över heuristik. Du kan hitta flera listor av heuristik, inklusive en som Dana Chisnell och jag utvecklade från forskning om äldre vuxna.

Ännu bättre än heuristiken granskas genom dina personas och de konversationer de vill ha med din webbplats.

En historia: Få utvecklare att se deras app genom användarnas ögon

För några år sedan blev jag ombedd att granska skärmarna för en ny applikation. Klienten antog att jag skulle göra en heuristisk utvärdering, sitter vid mitt skrivbord, hundratals mil från utvecklarna. Jag sa, “det är inte så jag jobbar.” Jag visste att utvecklarna inte skulle ägna mycket uppmärksamhet åt den typen av granskning.

Jag insisterade på att komma på plats, träffa utvecklarna av varje modul och involvera dem i utvärderingen. I det första av dessa möten antog utvecklarna att de skulle “demo” sin prototyp till mig och jag skulle vilja kommentera det. Men jag visste att det inte skulle fungera heller. Det skulle ställa oss upp som motståndare.

Istället frågade jag dem, “Vem skulle använda den här delen av ansökan?” De sade till mig. Jag ställde några frågor om dessa människor. Hur web savvy var de? Vilken typ av domänkunskaper har de vanligtvis? och så vidare. Dessa utvecklare hade fältupplevelse, så de visste svaren på dessa frågor. De hade bara inte tänkt på människor som de skapade prototypen.

Med ett namn har du en persona

Med lite mer sonderande från mig, på bara några minuter hade vi flera attribut för en persona. Jag bad dem namnge den person de just hade beskrivit. och de kom snabbt fram med ett namn som kände rätt för dem: Susie Q., kontors receptionisten, ung, inte en högskoleexamen, bra datorkunskaper, men ingen verklig systemkunskap. Och ändå skulle hon ha ansvaret för att göra många systemadministrationsuppgifter.

Med en app har du uppgifter

Därefter bad jag dem att ge mig några exempel på vad Susie Q. skulle använda den här delen av appen att göra. De hade inga problem att komma upp med uppgifterna.

Med personas och uppgifter kan du “använda” appen eller webbplatsen

“Så,” sa jag, “vilken av dessa uppgifter är viktigast?” “Vad skulle Susie Q. göra först för att uppnå den uppgiften?”

Det var allt det tog! Utvecklarna blev Susie Q. Och genast såg de problem som hon skulle ha. “Hur skulle hon veta vad den här fältet betyder? Det är systemjargong som hon inte vet.” “Hon skulle vilja göra det här nästa, men vi har inte det nästa i det sätt som vi har beställt fälten!”

Jag chimed in från tid till annan; men för det mesta utvärderade de själva prototypen. De “ägde” problemen. Jag behövde inte jobba för att få “buy-in” för en rapport som skulle ha satt, oläst, på en hyllplan.

Samtal fungerar såväl som uppgifter

Persona-baserade recensioner fungerar också bra med informationswebbplatser. Även om dina besökare inte kommer att göra transaktionsuppgifter, kommer de med sina egna mål. De kommer att börja samtal med din webbplats.

Det bästa sättet att granska din webbplats är att gå dina personuppgifter via din webbplats när de försöker uppfylla sina samtal. Bli din primära persona. Vem är hon? Varför skulle hon komma till din webbplats? Vilket mål försöker hon åstadkomma? Vilken fråga frågar hon?

Skulle hon veta hur man får direkt till din webbplats? Var skulle hon börja? Om hon går till Google, vad ska hon skriva i Google sökrutan? Kommer din webbplats högt för vad hon skrev?

Om hon kom till din webbplatss hemsida, vilka ord skulle hon ha? Vad ska hon leta efter? Skulle hon hitta den? Hur tolerant skulle hon verkligen vara?

Jag är säker på att du får idén. Det funkar verkligen. Försök.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*