Nato Software Engineering Konferenser. Introduktion

Källa: http://homepages.cs.ncl.ac.uk/brian.randell/NATO/Introduction.html

Nato Software Engineering Konferenser

Introduktion
av
Robert M. McClure

Under hösten 1968 och igen hösten 1969 värd Nato en konferens som ägde rum till ämnet mjukvaruutveckling. Även om termen inte var allmänt använd på den tiden var antagandet av titlarna på dessa konferenser medvetet provocerande. Som ett resultat spelade konferenserna en viktig roll för att få allmän acceptans, kanske till och med för tidigt, för termen. Motiven för dessa konferenser var att datorbranschen i stort hade stora problem med att producera stora och komplexa mjukvarusystem. (Låter det som deja vu igen?) Deltagare begärdes från datortillverkare, datoranvändare, programvaruhus och akademia. Under åren har konferensrapporterna fått en viss mängd klassisk aura. Eftersom de har varit ute av tryck under en tid, kände jag mig att tiden hade kommit för att göra dem allmänt tillgängliga, om det inte av någon annan anledning än att låta den nuvarande generationen veta vad den senaste tekniken var i slutet av 1960-talet.

Nato har vänligt tillåtit att rapporterna från de två konferenserna görs tillgängliga på Internet. Universitetet i Newcastle upon Tyne ger generöst värd för dem. De två rapporterna skannades och skickades via OCR-mjukvara. De resulterande filerna redigerades och formaterades sedan med Adobe InDesign och redigerades sedan lite mer. Längs vägen lärde jag mig några saker om optisk teckenigenkänning, nämligen att den inte är mycket pålitlig. För standardtext, renstypad och tryckt, är resultaten mycket bra. För icke-standard (läs matematisk) text och för tungformaterad text var resultaten mindre tillfredsställande. I synnerhet hade mjukvaran betydande svårigheter att skilja mellan högtalare J. Det fann också förvirring med kommatecken, rätt parentes och apostrofer. Jag hoppas att jag har fångat dessa felbedömningar, men har utan tvekan missat några. Under vägen hittade och korrigerade jag några typografiska fel i originalet och introducerade några nya egna. Jag lärde mig också några av de olikheter som stavningskontrollprogrammen innebar.

Alla siffrorna, spara en, blev omrapporterade med hjälp av Adobe Illustrator. Den skannade bilden användes som en mall i ett försök att få de resulterande siffrorna så nästan identiska med original som möjligt. Jag hoppas att den resulterande klarheten visar sig ha varit värt ansträngningen.

Eftersom utformningen av rapporten från 1968 och 1969 inte var identisk, valdes en kompromiss som gör rättvisa för båda rapporterna, samtidigt som de gör dem mer likartade. En förändring i stil behövdes i alla fall, eftersom de ursprungliga rapporterna skrivits ut i 6,625 med 9,75 tumsformat och den nuvarande versionen är formaterad för utskrift på 8,5 x 11 tum eller A4-papper. 1968 års rapport utarbetades ursprungligen på traditionella sätt med skrivmaskiner och pastapottar. 1969 års rapport var mottagaren av tidigt arbete som gjordes vid datortypning vid University of Newcastle upon Tyne. De ursprungliga redaktörerna, Peter Naur och Brian Randell för 1968 års rapport och John Buxton och Brian Randell för 1969-rapporten, förtjänar enorm kredit för att producera dessa dokument som så bra stod tidstestet.

Jag vill personligen tacka Brian Randell för hans hjälp med att producera dessa webbversioner av rapporterna. Hans flitiga bevisläsning har räddat mig från många pinsamma misstag. Det är självklart att eventuella kvarstående fel är mina ensamma.

Robert M. McClure
Benson, Arizona
Juli 2001
[email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*