Intelligens är inte artificiell

Källa: https://www.scaruffi.com/singular/sin13.html

Varför singulariteten inte kommer någon gång snart och andra meditationer om det post-mänskliga tillståndet och framtidens intelligens

av Piero Scaruffi

(Dessa är utdrag ur min bok “Intelligens är inte artificiell” “Intelligence is not Artificial”)


Låt dig inte lura av roboten

Baren är också mycket låg för robotik. I grund och botten är alla fjärrstyrda leksaker (så intelligenta som de miniatyrtåg som var populära på 1960-talet) nu hyllade som ett steg mot robotinvasionen. Jag rekommenderar alltid robotikfläktar att besöka Musee Mecanique i San Francisco, som har en fantastisk samling antika myntstyrda automatiska mekaniska musikinstrument … tyvärr menade jag “av robotmusicians” innan de vågade in i en diskussion om framsteg i robotteknik. Dessa automater utgör inte vad vi brukar kalla “intelligens”.

Automata har underhållit royalties och bönder i århundraden: Ismail Al-Jazaris musikensemble av 1206, Leonardo DaVincis riddare av 1495, Juanelo Turriano’s munk från 1560, Jacques de Vaucansons anka av 1739, Pierre Jaquet-Drozs dockor från 1768-74, John Joseph Merlin s “Silver Swan” av 1773, Hubert Martins musikaliska elefant från 1774, Henri Maillardets föredragandeförfattare 1800, Joseph Fabers Euphonia 1840 … listan är oändlig.

Körs en bil som ett tecken på “intelligens”? Kanske det gör det, men det måste vara “riktigt” vad det betyder för människor. Det finns ingen bil som har drivit en meter utan hjälp från människor. Den verkliga världen är en värld där du först öppnar garagedörren, då slutar du hämta tidningen, då går du in på gatan och du kommer att sluta om du ser en fotgängare som väntar på att korsa gatan. Ingen bil har uppnått denna färdighet än. De kör själv endast i mycket gynnsamma förhållanden på väl markerade vägar med väl markerade körfält och endast på vägar som tillverkningsbolaget har kartlagt exakt (med andra ord mycket hjälp från människor). Och jag låter dig föreställa dig vad som händer om batteriet dör eller det finns en programvaruprofil … Vad gör den självkörande bilen om den ska gå in i en bro när en jordbävning orsakar att bron bryter samman? Förmodligen kommer det bara att gå på. Vad gör den självkörande bilen om den stannar vid ett rött ljus och en man med en pistol bryter fönstret? Förmodligen ingenting: det är ett rött ljus. Om du somnar i en självkörande bil kommer dina chanser att dö Det finns otaliga tumregler som en mänsklig förare sysslar med hela tiden, och de bygger på att förstå vad som händer. En uppsättning sensorer insvept i en bils kropp förstår inte någonting om vad som händer.

Människa-lookautomatik som efterliknar mänskligt beteende har byggts sedan antiken och några av dem kunde utföra sofistikerade rörelser. De var mekaniska. Idag har vi elektromekaniska sofistikerade leksaker som kan göra alla slags saker. Det finns en (miniatyr) leksak som ser ut som en robot som cyklar. Tekniskt sett är hela leksaken “roboten”. Filosofiskt sett finns det ingen robot att cykla. Den robotliknande saken ovanpå cykeln är överflödig, den är bara för show: du kan ta bort androiden och sätta samma kugghjul i cykelsätet eller i cykelpedalen och cykeln utan passagerare skulle gå och balansera Själva exakt samma sätt: Det som cyklar är inte saken på toppen av cykeln (utformad för att lura det mänskliga ögat) men redskapet som kan placeras var som helst på cykeln. Leksaken är en bit: istället för en robot kan du sätta tio robotar över varandra eller ingen robot alls. Någon modern leksaksaffär har leksaker som beter sig som robotar gör något fantastiskt (fantastiskt för en robot, vanlig för en människa). Det kräver ingen intelligens: bara bra teknik. Det här cykelrittet faller aldrig, även när det inte rör sig. Den är utformad för att alltid stå vertikal. Eller bättre faller det när det går ur batteriet. Det är väldigt gammal teknik. Om det är vad vi menar med “intelligenta maskiner”, så har de funnits länge. Vi har även en maskin som flyger på himlen med hjälp av den tekniken. Spelar det leksaken ett kvantesprång framåt i intelligens? Naturligtvis nej. Den är fjärrstyrd precis som en tv-apparat. Det har aldrig “lärt sig” hur man cyklar. Det var utformat för att cykla. Och det är det enda det kan göra. Det enda som verkligen är fantastiskt i dessa leksaker är miniatyriseringen, inte “intelligensen”.

Om du vill att den här leksaken ska göra något annat måste du lägga till fler växlar av olika slag, specialiserade på att göra det andra. Kanske är det möjligt (med hjälp av befintlig teknik eller till och med mycket gammal mekanisk teknik) att bygga radiostyrd automat som har en miljon olika växlar för att göra varje enskild sak som människor gör och som alla passar i en storlek som är jämförbar med min kropps storlek. Det skulle fortfarande vara en leksak.

En människa är INTE en leksak (ännu).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*